Încearcă azi

De ce trebuie să accepți momentele de eșec atunci când vrei să slăbești?

de Cori GramescuAugust 18, 2021

De ce trebuie să accepți momentele de eșec atunci când vrei să slăbești?

”Totul sau nimic!”. Din păcate, din ce în ce mi mulți oameni cred că perfecțiunea este totul și că, dacă nu reușesc la ceva din prima, nu mai merită să încerce și renunță. Dar, când avem de-a face cu experiențe noi, nimic nu e 100% sigur și ar trebui să învățăm să ne acceptăm eșecurile, indiferent de inițiativa respectivă, pe drumul către atingerea obiectivelor. Când am început să credem că greșelile sunt o povară și că ne transformă automat în ratați?

Să nu mă înțelegi greșit! Și eu obișnuiam să cred că trebuie să fiu perfectă în tot ceea ce făceam. Mi-am învățat lecția pe propria piele și aș vrea să fi știut tot ce știu acum, înainte de a începe să mă lupt cu ideea falsă că am totul sub control și că nimic nu mă va împiedica să-mi ating scopurile.

Acum câțiva ani, am decis că vreau să slăbesc. Timp de un an, am crezut că fac tot ce trebuia să fac ca să scap de kilogramele în plus și să nu le mai pun niciodată la loc. Am început să merg la sală de 5 ori pe săptămână, mâncam ”ca la carte”, nu beam alcool și nu consumam dulciuri. Dacă prietenii mă invitau să ies la cină cu ei, refuzam fiindcă nu voiam să mănânc alimente care nu se regăseau în dieta mea. Dacă mi se oferea un pahar de vin la câte o ocazie festivă, îi refuzam, fiindcă nu voiam caloriile goale din el. Încercam să-mi controlez la sânge fiecare aspect al vieții mele, ca să îmi ating scopul cât mai curând posibil și să nu cedez greșelilor.

Dar, într-o zi, corpul meu a cedat; eram la sală și nu mi-am mai putut mișca niciun mușchi, deși încercam să fac exerciții simple. Am plecat de acolo plângând, extenuată și cu nervii la limită. Curând după aceea, doctorul mi-a spus că m-am forțat și că mă confrunt cu sindromul de extenuare extremă (burnout). Am încetat să merg la sală, am plecat în vacanță, am început să mănânc normal și, când am revenit la un comportament de persoană echilibrată, am pus la loc cele 15 kilograme pe care eram atât de mândră că le pierdusem. Dacă aș fi învățat să accept și eșecurile, nu aș fi trecut prin toată această suferință, iar rezultatele mele s-ar fi concretizat pe termen lung. Mi-aș fi schimbat cu adevărat obiceiurile și stilul de viață într-un mod sănătos și sustenabil.

Iată câteva dintre lecțiile pe care le-am învățat pe parcursul procesului meu de slăbire:

  1. ACCEPTĂ GREȘELILE ȘI ÎNVAȚĂ DIN ELE

Suntem oameni, deci nu suntem perfecți! Învățarea de lucruri noi este un proces, iar greșelile fac parte integrantă din el. Deși în copilărie nu suntem învățați să vedem greșelile ca pe o parte din procesul de învățare, trebuie să ne educăm pe noi înșine să le acceptăm lecțiile pe care eșecurile ni le oferă, apoi să ne ridicăm și să ne continuăm drumul. Mintea este cea care ne trage înapoi. Cedăm prea ușor frici, în loc să ne cultivăm puterea de care avem nevoie ca să depășim chiar și cele mai întunecate momente, indiferent ce am încerca să obținem. Nimic nu-ți vine de-a gata, dar tocmai ăsta e farmecul – nu un motiv de a te da bătută în clipa în care dai de un obstacol!

  • POSIBILITATEA EȘECULUI FACE PARTE DIN DRUMUL CĂTRE OBIECTIVELE TALE

În timp ce mă aflam în propria mea aventură cu slăbitul, nici nu voiam să mă gândesc la eșec. Credeam că ceva dulce sau un pahar de vin m-ar trage înapoi și nu voiam să-mi compromit eforturile. De fapt, mă pedepseam pe mine însămi fără să-mi dau seama, fiindcă eram sigură că, dacă ”mă comport mai bine”, îmi voi atinge mai curând scopurile. Acest lucru este adevărat, nu zic… Doar că, pentru mine, ”mai bine” însemna ”perfect”.

Când te angajezi în propria ta călătorie pentru a pierde în greutate, acceptă următoarele lucruri:

  • E posibil să ratezi sesiuni de exerciții fizice
  • E posibil ca, uneori, să mănânci prea mult
  • E posibil ca, uneori, să nu mănânci destul.

Indiferent care e ”greșeala” ta, nu uita că alegerea nu este decât a noastră și să singurul lucru pe care trebuie să-l facem e să nu renunțăm la obiceiurile sănătoase!

  • GREȘELILE NU SUNT UN CAPĂT DE ȚARĂ

În loc să evit dulciurile sau alcoolul în timp ce încercam să slăbesc, aș fi putut foarte bine să mănânc o prăjitură sau să beau un pahar de vin, apoi să merg mai departe cu programul de sport și cu alimentația sănătoasă. Asta fac acum, dar pe atunci nu știam că pot, fiindcă mă temeam prea tare că o singură greșeală ar însemna că nu sunt îndeajuns de puternică sau de hotărâtă să-mi ating scopul.

Greșelile nu sunt un capăt de țară! Când facem o ”greșeală”, trebuie doar să ne-o asumăm și să ne menținem obiceiurile despre care știm că, pe termen lung, ne vor schimba viața. O zi în care mănânci o felie de tort și bei un vin nu o să te îngrașe la loc. Excepțiile periodice nu sunt o tragedie – cel mai mult contează ceea ce facem în restul timpului, în comportamentul zilnic!

Acceptă că vei face greșeli, apoi mergi mai departe. Nu îți vei putea atinge obiectivele decât dacă înveți această lecție simplă: nu renunța după o singură greșeală.

Noutăți și articole Yummdiet

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si te vom tine la curent cu ultimele trend-uri, noutati, articole si oferte.