Încearcă azi

De ce nu poți dormi

de Cori GramescuAugust 18, 2021

De ce nu poți dormi

Lipsa somnului nu-ți aduce doar proastă dispoziție! Ea îți poate afecta sănătatea. Într-un text recent pe aceeași temă, ți-am povestit despre beneficiile somnului. Chiar dacă înțelegi minunile pe care le face somnul, uneori e greu să dormi bine. Dar te-ai gândit vreodată de ce ți-e greu să închizi ochii și să visezi frumos? Uneori, răspunsul poate fi atât de elementar, încât nici măcar nu-l consideri un motiv adevărat – dar îți vei schimba părerea după ce citești acest text.

Un studiu efectuat de Sleep Cycle acum doi ani a arătat o șocantă lipsă de somn a oamenilor, la nivel global. Conform datelor, nicio țară dintre cele 48 participante nu a evidențiat o medie de 8 ore de somn pe noapte. Cele 5 țări în care s-a raportat cea mai mică durată medie de somn sunt următoarele (în ordinea celor care dorm cel mai puțin):

  1. Japan = 5 ore și 59 minute
  2. Arabia Saudită = 6 ore și 8 minute
  3. Suedia = 6 ore și 10 minute
  4. India = 6 ore și 20 minute
  5. Filipine = 6 ore și 22 minute

Iar pandemia nu îmbunătățește deloc situația. Dimpotrivă – incidența insomniei crește, după cum au anunțat în acest an specialiștii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Să trecem în revistă câteva dintre motivele din care nu poți dormi, la care, poate, nu te-ai gândit până acum:

ALIMENTAȚIA

Mesele mari, alcoolul și cafeine consumate înainte de culcare te pot ține trează toată noaptea. Studiile arată că e nevoie de 6 ore pentru a elimina jumătate din cantitatea de cafeină din corp, iar excesul de alcool în timpul cinei, deși te relaxează și îți provoacă somnolență, nu contribuie în niciun fel la un somn cu adevărat  adânc și odihnitor. Deci, după cum știi deja, e bine să iei o cină ușoară cu două-trei ore înainte de culcare. Astfel, vei evita un somn prost, dar și obezitatea.

LIPSA EXERCIȚIULUI FIZIC

Suntem făcuți să ne mișcăm. Dar, din cauza pandemiei și a tehnologiei care acum îți aduce totul la ușă, ne mișcăm din ce în ce mai puțin. Soluția e simplă: sportul și mișcarea în general ne ajută să dormim mai bine. Fă exerciții fizice cât mai des posibil – ideal, în fiecare zi, la intensitate mică și medie. Mergi pe jos cât mai mult poți. Astfel, vei dormi ca un prunc toată noaptea. Ai grijă să nu faci exerciții prea intense seara, pentru că efortul fizic intens îți poate mări și te va ține trează.

UN PAT INCOMOD

Țin minte că, atunci când m-am mutat din casa părinților, n-am putut dormi cum trebuie vreo jumătate de ani. Apoi, mi-am dat seama că patul era cauza – avea o saltea prea moale. Înainte să fugi la doctor după somnifere, ai asigură-te că dormi într-un pat potrivit pentru tine, cu o saltea adecvată, așternuturi curate și perne confortabile.

OBICEIURI PROASTE PRIVIND SOMNUL

De când mă știu, mă trezesc și mă culc la aceleași ore. În adolescență, nu o făceam intenționat – pur și simplu ăsta era bioritmul meu. Dar, cu timpul, am ajuns să mă bucur de beneficiile acestui comportament ”pe ceas”, fiindcă aproape în fiecare zi mă simt odihnită și plină de energie. Culcatul și trezitul la ore aleatorii te lipsesc de o anume rutină, care îți creează un ritm în viață. De asemenea, dacă muncești sau lucrezi în pat, vei asocia dormitorul cu multe dintre activitățile de peste zi, când el menit, de fapt, pentru somn și… sex. De asemenea, aerisirea inadecvată a camerei în care dormi îți poate cauza insomnii. Asigură-te că deschizi fereastra în fiecare seara înainte de culcare, ca să lași aerul curat să intre în dormitor.

GRIJILE

În zilele noastre, e greu să nu ne facem griji. Dar nu vei ajunge departe dacă te gândești tot timpul ce grozăvii ți s-ar putea întâmpla. Grijile ne pot ține treji toată noaptea. Dar nu uita că, deseori, acestea sunt doar rătăciri ale imaginației tale. Nu e sănătos să-ți hrănești tot timpul mintea cu probleme care trebuie rezolvat. Asta îți consumă energia și, pe nesimțite, te poți trezi că cedezi. Există o zicală celebră: ”Nu crede tot ceea ce gândești”. Ai identificat ceea ce s-ar putea să te țină trează noaptea și modul în care îți poți îmbunătăți comportamentul vizavi de somn? Dacă da, ai grijă să faci tot posibilul ca să creezi ambianța potrivită pentru un somn adânc. Și culcă-te înainte de miezul nopții. Să-mi spui dacă mâine dimineață te vei simți mai bine!

Noutăți și articole Yummdiet

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si te vom tine la curent cu ultimele trend-uri, noutati, articole si oferte.