Încearcă azi

Care sunt beneficiile unui somn bun?

de Cori GramescuAugust 18, 2021

Care sunt beneficiile unui somn bun?

Să știi că subestimăm puterea somnului! Într-o lume super-competitivă, de ceva timp, punem preț pe munca asiduă și pe orele suplimentare; rareori ne dă prin cap că acest timp de comportament ne afectează starea generală de sănătate. Pe scurt, e distructiv! Dacă adăugăm o dietă nesănătoasă, lipsa mișcării și somnul insuficient, obținem rețeta dezastrului.

62% dintre adulții din toată lumea simt că nu dorm bine. Asta e doar partea esențială a Sondajului Global privind somnul, efectuat de Philips în 2019 –  cu peste 11 000 de adulți respondenți, din 12 țări. Între timp, odată cu apariția unei pandemii globale și a îngrijorărilor care o însoțesc, probabil că astăzi numărul este mai mare, dar ideea rămâne aceeași: privarea de somn ne afectează pe mulți dintre noi.

Privarea de somn e corelată cu scăderea productivității la serviciu, un risc de mortalitate mai mare – persoanele care dorm, în medie, mai puțin de 6 ore – și cu mulți alți factori dăunători, precum consumul excesiv de alcool sau de băuturi dulci, obezitatea sau problemele de sănătate mintală.

Astfel, somnul este vital pentru starea noastră generală de sănătate și nu trebuie să-i mai neglijăm importanța. Somnul îi permite corpului să se repare singur și să se pregătească de o nouă zi. De asemenea, previne apariția excesului de greutate și a bolilor cardiace – printre multe alte beneficii. Dacă încă nu ești convinsă că un somn bun pe timpul nopții contează extrem de mult, îți prezint și alte câteva avantaje la care să reflectezi.

SOMNUL REDUCE STRESUL

Pentru majoritatea dintre noi, stresul a devenit un sentiment cu care am învățat să trăim. Deși el ne distruge sănătatea, e foarte greu să fim conștienți de el și să-i reducem intensitatea doar prin puterea voinței și a intenției. În acest caz somnul poate reprezenta unul dintre remediile care luptă împotriva hormonilor de stres, detensionează sistemul nervos și îl ajută să se relaxeze peste noapte.

SOMNUL AJUTĂ LA MENȚINEREA GREUTĂȚII

Deși somnul nu te va face să slăbești, el te ajută la reglarea hormonilor care îți influențează apetitul și astfel îți reduce pofta de alimente bogate în calorii. Multe dintre noi am trăit momente în care suntem total extenuate și simțim nevoia să mâncăm dulciuri ca să ne recăpătăm energia și să ne forțăm și mai mult – în loc să ne întindem la un somn bun.

SOMNUL REDUCE TENSIUNEA ARTERIALĂ

O tensiune arterială mare mărește riscul de infarct miocardic și de atacuri cerebrale. Dar somnul poate reduce acest risc, fiindcă ne relaxează corpurile. Te asemenea, poți integra în viața ta sportul, consumul redus de sare și alcool, pentru a te asigura că tensiunea nu ți-o ia razna.

SOMNUL MĂREȘTE BUNA DISPOZIȚIE

Lipsa somnului ne poate face morocănoși și agitați. Dacă ai ratat o noapte de somn bun, știi ce efecte va avea asta a doua zi asupra corpului și minții tale. Nu poți suferi pe nimeni, lumea e un loc îngrozitor și parcă nu-ți iese nimic cum trebuie. Când suntem obosiți, tindem să avem reacții exagerate și să ne enervăm din orice. Un somn bun pe timpul nopții previne astfel de dispoziții și ne menține calmi, controlați și rezonabili.

SOMNUL TE POATE FACE MAI INTELIGENTĂ

Cum poate somnul să te facă mai deșteaptă? Pur și simplu, somnul reîmprospătează creierul, căruia, astfel, îi este mai ușor să învețe și să rețină noi informații. Pe scurt, somnul mărește puterea creierului și cantitatea de materie cenușie (o componentă majoră a sistemului nervos). Studiile arată că, dacă îi permitem corpului să se odihnească mai mult, ne ajutăm creierul – căruia îi crește capacitatea de memorare și de concentrare.

Nu uita: când simți că ceva e în neregulă cu tine și începi să cauți motive, gândește-te dacă ai dormit destul și dacă te odihnești bine peste noapte! Somnul este esențial pentru starea noastră generală de bine; deci îți faci rău singură dacă stai trează prea târziu peste noapte.

Noutăți și articole Yummdiet

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si te vom tine la curent cu ultimele trend-uri, noutati, articole si oferte.