
Slăbește și păstrează-ți greutatea mâncând ce-ți place!
M-am îngrășat. Ce fac mai departe?
Chiar dacă îngrășarea cauzată de diverși factori din viață este ceva normal, de cele mai multe ori, impactul acestei transformări ne copleșește. Brusc, ne simțim triste, chiar deprimate, și ne intră în cap că greutatea în exces nu va mai dispărea niciodată. O vedem ca pe un fapt ireversibil.
Dar, la fel cum ne putem îngrășa, tot așa putem și să scădem în greutate. Ne trebuie doar un plan, pe care să îl respectăm cu consecvență. Nu trebuie să disperăm și să ne scoatem singure ochii, de parcă nu am merita o viață bună și respect de sine din cauza câtorva kilograme în plus. În aceste situații, rațiunea și metoda funcționează mai bine decât cedarea în fața emoțiilor.
Iată câteva trucuri pe care le poți aplica după ce îți dai seama că te-ai îngrășat. Îngrășarea nu e un capăt de țară, așa că fii blândă cu tine însăți și ia măsuri pozitive ca să revii la greutatea pe care o consideri ideală.
NU TE AUTO-PEDEPSI MENTAL
Când facem ceva care ni se pare greșit, tindem să fim răi cu noi înșine. În loc să ne concentrăm la soluții și la măsuri pozitive, începem să ne urâm pe noi înșine și nu reușim decât să ne tragem singuri în jos. Și asta, pentru ce? Greutatea în exces poate fi eliminată prin planificarea unei nutriții mai bune și a unor sesiuni moderate de exerciții fizice – nu te ajută la nimic să te faci singură în toate felurile. De asemenea, persoanele care au compasiune față de propria persoană sunt mai eficiente când vine vorba de schimbarea comportamentelor.
NU ÎNCEPE SĂ SARI PESTE MESE
Prima idee care ne trece prin cap atunci când ne îngrășăm este să începem să mâncăm mai puțin. Asta înseamnă că începem să sărim peste mese. De cele mai multe ori, nu cantitatea de mâncare cauzează îngrășarea, ci calitatea acesteia. Deci, în loc să mâncăm cereale cu lapte la micul dejun, putem mânca ouă cu legume. Sau, în loc să mănânci un hamburger cu cartofi prăjiți la prânz, încearcă o friptură cu turmeric, piure și verdețuri. Alegerile mai bune vizavi de nutriție sunt mai importante decât cantitatea de mâncare – te va ajuta să ai un plan în această direcție. Corpul tău are nevoie de energie, deci de alimente bune și hrănitoare.
NU EXAGERA CU SPORTUL
Deși sportul e util pentru slăbit și ne face bine în general, tendința de a exagera atunci când vrem să slăbim nu va aduce rezultatele dorite pe termen lung. De ce? Pentru că exagerarea ne extenuează corpul, deci s-ar putea să nu mai respectăm cum trebuie programul de 3-4 sesiuni intense de sală pe săptămână. Mai mult, exercițiile fizice intense sporesc senzația de foame, așa că, în loc să mâncăm porții mici la fiecare câteva ore, simțim că avem nevoie de mai multă hrană.
10.000 DE PAȘI PE ZI
Pe lângă sesiunile de sală programate, mișcarea de tip non-fitness este la fel de importantă. Plimbările zilnice cât mai lungi sunt ceva firesc pentru corpurile noastre, dar tindem să le practicăm din ce în ce mai puțin, fiindcă totul ne-a devenit mai ușor astăzi: ne deplasăm cu mașina, comandăm mâncare prin aplicații, în loc să mergem la cumpărături și așa mai departe. Practic, am trecut de la plimbarea în afara casei la aplicații care ne țin înăuntru, lipiți de scaun sau de canapea. Deci, fă din mersul pe jos o parte din stilul tău de viață, nu doar o măsură suplimentară care să te ajute când vrei să slăbești.
NU TE CÂNTĂRI OBSESIV
Când vrei să slăbești, ideea e să pierzi din greutate în mod sănătos. Săritul peste mese, exercițiul fizic exagerat și cântăritul obsesiv nu te vor duce prea departe, pentru că acestea nu sunt semne ale unui stil de viață sănătos. Numărul arătat de cântar nu e dovada indubitabilă a unei stări bune de sănătate. Greutatea noastră se poate schimba cu ușurință, în funcție de numeroși factori, precum hormonii, retenția de apă sau alegerile zilnice. Deci nu merită să devii obsedată de ceva ce poate fluctua atât de ușor. E de ajuns să te cântărești dimineața, o dată pe săptămână!
FĂRĂ GUSTĂRI IRESPONSABILE
Îngrășarea e în mare parte cauzată de gustările iresponsabile. Pur și simplu mâncăm ce găsim prin casă. Fie că e vorba de bomboane, la chipsuri, resturi sau băuturi dulci, acestea sunt lucrurile pe care uneori uităm că le consumăm, fiindcă nici nu ne dăm seama că o facem. De aceea le numim ”gustări iresponsabile”. Dacă ți-e foame, fie că vrei o masă completă sau o gustare, așază-te pe scaun, pune mâncarea pe farfurie și fii chibzuită vizavi de procesul tău de alimentație.
Dacă urmezi pașii de mai sus, vei ajunge departe. De asemenea, bea mai multă apă, dormi destul, limitează consumul de alimente procesate și savurează din când în când și mici ”tratații”, precum niște ciocolată sau un pahar de vin, ca să eviți frustrarea și sentimentul de privare de anumite plăceri. Nu uita: pierderea în greutate nu este un capăt de țară, ci un proces care necesită planificare, consecvență și iubire de sine!
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si te vom tine la curent cu ultimele trend-uri, noutati, articole si oferte.