Încearcă azi

De ce alimentele sănătoase NU sunt scumpe

de Cori GramescuAugust 18, 2021

De ce alimentele sănătoase NU sunt scumpe

De fiecare dată când mă duc la piață să cumpăr tot felul de legume, condimente și fructe, îmi vine în cap o replică populară în zilele noastre: ”Mâncarea sănătoasă e scumpă”. Îmi verific portofelul, mă uit la câtă mâncare am cumpărat și îmi dau seama că proporția e mai mult decât rezonabilă! De obicei, la piață pot cumpăra fructe, legume și condimente pentru o săptămână cu puțini bani, care abia dacă ar acoperi costul unui coș similar, la supermarket. Când a apărut ideea că mâncarea sănătoasă e scumpă? De ce spun oamenii că nu-și permit să mănânce sănătos? Ce înseamnă, de fapt, să mănânci sănătos?

În ultimii ani, alimentația sănătoasă a devenit o modă. Și, ca orice subiect la modă, beneficiază de marketing agresiv. Mâncatul sănătos a devenit ”ceva special”, pe care îi practică cei interesați de fitness – deși nu e nimic special în asta! Pur și simplu e metoda cea mai simplă de a mânca așa cum trebuie, fără prea multă agitație în bucătărie.

Media, printre altele, prezintă alimentația sănătoasă ca fiind foarte scumpă, deși realitatea este alta. Dar, din nou, marketingul și-a făcut treaba și a transformat fructele și legumele într-un fel de superstaruri: acum, nu mai e destul doar să le iei de la piață – trebuie să te asiguri că sunt bio și că provin din surse pure și curate. Toate acestea s-au întâmplat, în principal, pentru că noile generații sunt cele afectate de alimente bogate în calorii, puțin hrănitoare, cu un nivel ridicat de zahăr, grăsimi și sare – care îi supun pe copii la riscuri, încă din primii ani ai vieții. Dar și pe adulți!

Însă aceste probleme pot fi evitate foarte ușor: prin consumul de legume, fructe, condimente, pește și carne, gătite cât mai simplu. Problema e că lucrurile simple au fost făcute să pară extravagante, ieșite din comun și greu de făcut. Problema cu alimentele sănătoase nu a fost niciodată costul, ci cunoștințele, abilitățile și timpul necesar pentru a găti o masă sănătoasă.

Credem că alimentația sănătoasă e scumpă din cauza promovării ”super-alimentelor” și a produselor organice, dar, repet, acestea sunt trucuri de marketing, ca să crezi că eforturile pe care le faci ca să mănânci sănătos și banii pe care îi dai pe astfel de alimente te vor face automat să te simți mai bine, să fii mai sănătoasă și așa mai departe.

Da, smoothie-urile cu semințe de chia pot fi scumpe – dar nu te costă mare lucru să mănânci un măr. Carnea e un pic mai scumpă, dar lintea, nu. Un super-shake făcut din 15 legume poate fi scump, dar un morcov și un castravete cu niște humus de casă, nu. Înțelegi ideea?

Dieta e fundamentală pentru sănătate și starea generală de bine; deci, dacă eviți alimentele procesate și semipreparatele și dacă gătești simplu, cu ingrediente care nu sunt deloc scumpe, ai dat lovitura!

Noutăți și articole Yummdiet

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru si te vom tine la curent cu ultimele trend-uri, noutati, articole si oferte.